Hoe strak je racket bespannen?

Iedereen kent het wel. Je koopt een nieuw racket en als daar nog geen snaar in zit, moet je deze kiezen. Of als je snaar een keer kapot gaat en je levert je racket in om te bespannen, krijg je altijd de vraag hoeveel kilogram je op je bespanning gezet wilt hebben. Wat betekent deze vraag? In deze BLOG post gaan we niet in op de verschillende merken en modellen snaren, maar wel op de bespansterkte. 

Wij in Nederland meten de bespansterkte in kilogrammen. In het buitenland doen ze dat veelal in LBS, oftewel pounds. De formule voor het omrekenen is 'het aantal LBS gedeeld door 2,205'. Het antwoord is dan de bespansterkte in KGS, oftewel kilogrammen. Dat gezegd hebbende, deze info staat ook op de cones van de grip van moderne rackets. De maximale bespankracht die een leverancier adviseert voor het racket vind je daar in KG en/of in LBS. Met bovenstaande formule kun je deze dus omerekenen. Afijn, bij BeeS-Sport praten we in principe over de bespansterkte in kilogrammen.

Als we naar de bespansterkte kijken, dan kunnen we vier eigenschappen benoemen waar deze bespansterkte invloed op heeft. Zo kennen we de volgende eigenschappen:

1. Power
2. Controle
3. Duurzaamheid
4. Trillingen

Power
Met Power bedoelen we precies wat het woord zegt: kracht. Men denkt vaak dat hoe strakker je de snaren bespant, hoe meer power je genereert in je slag. Dat is niet waar. Je moet je indenken dat als je de snaar op het strakst denkbare aantal kilogrammen bespant, niet niets meer dan een plank in je handen hebt. Met een plank kun je niet een harde slag slaan. Dus of over het algemeen geldt dat je zelf veel kracht moet hebben om hard te kunnen slaan met een strakke bespanning. Dus geldt dat je bij een lagere bespansterkte meer power genereert met het racket dan bij een hogere bespansterkte.

Controle
Wat betekent Controle als we praten over de bespansterkte van je snaren? Controle betekent dat je controle hebt over je slagen. Dat je de shuttle daar kan plaatsen in het veld, daat waar jij deze gedacht hebt te slaan. Als je een strakkere bespanning hebt, heb je meer controle. Er is wel een grote maar: je moet zelf wel al de shuttle goed in het midden van het blad weten te raken. Hoe strakker de bespanning, hoe belangrijker het is dat je de skills hebt om de shuttle in het midden van het blad te raken (de 'sweet-spot'), anders geen controle en kans op een 'mishit'.

Een 'mishit' is dat je de shuttle verkeerd raakt, aan de rand van het blad. Het resultaat kan zijn dat de bespanning breekt. Die kans is groot bij een strakke bespanning.

Als je een minder strakke bespanning hebt, hebt je minder controle over waar de shuttle komt op de baan. Je kan meer afwijking hebben, maar het racket is wel meer handelbaar. Je hoeft de shuttle niet precies in het midden te raken. Het racket is meer vergevingsgezind en straft je niet direct af als je deze niet goed raakt.

Duurzaamheid
Onder duurzaamheid verstaan we hoe lang je doet met je bespanning totdat deze knapt. Over het algemeen geldt hoe dikker je snaren zijn, hoe minder snel deze zullen breken. Maar als we kijken naar de bespankracht, dat geldt hoe hoger deze is, hoe minder duurzaam je bespanning is. Wederom geldt dat bij een mishit de bespanning bij een hoge bespanning sneller breekt en je bespanning dus niet echt duurzaam is.

Trillingen
Met trillingen in je racket, bedoelen we het natrillen van je racket nadat je de shuttle geslagen hebt. Het ene racket is daar gevoeliger voor dan het andere racket, maar ook de bespansterkte speelt een rol bij het genereren van trillingen in je racket. Zo heb je meer last van trillingen bij een harde bespanning. Als je een lagere bespanning hebt worden er vanzelfsprekend minder trillingen gegenereerd. Als je last hebt van trillingen die pols of elleboog bereiken, door bijvoorbeeld een blessure, dan loont het de moeite om je bespanning niet te hoog te laten bespannen.