Welk racket is geschikt?

We hebben meer dan 200 verschillende rackets in ons assortiment gemiddeld, waarbij er ook nog eens sprake is van doorloopsnelheid. Een bepaald model badmintonracket van een merk blijft maar een paalde periode te bestellen, alvorens het verdwijnt uit het assortiment. Hoe kies je dan uit al deze modellen het juiste model voor jezelf?

Aan de hand van een paar stappen, kom je uit op een bepaalde groep rackets die geschikt zouden zijn voor je spel. In vier stappen komen we tot een resultaat. Deze doorlopen we ook in de winkel, als je een racket komt testen.

1. Speler eigenschappen
a.       Je speelsterkte, ben je beginner, gevorderd of een topspeler?
b.       Wat voor speelstijl heb je? Ben je een dubbelspeler, of juist een singlespeler? Moet je het hebben van powerplay, of ben je meer een controlerende speler, sterk aan het net?

2. Hoofdkenmerken van het racket
a.       Flexibiliteit van de steel
b.       Balans van het racket (van head light, naar even balanced , naar head heavy)
c.       Gewicht van het racket

3. Overige kenmerken van het racket
a.       Grip grootte
b.       Hoe strak bespannen
c.       Prijs

4. Testen van het racket

Flexibiliteit
Je speelsterkte heeft de meeste impact op de flexibiliteit van de steel. Hoe lager je niveau ligt, hoe flexibeler de steel van het racket moet zijn. Als je een flexibel racket hebt, zal deze je helpen (d.m.v. een katapult effect) de shuttle in het achterveld te krijgen. Dus ben je nog niet zo krachtig in je slagen, kies dan voor een flexibel racket. Dat geldt ook zo als je schouder- en/of elleboogproblemen hebt.
Als je als topspeler zou spelen met een flexibel racket, zul je merken dat je te snel bent voor het racket. Het racket trilt nog na van de vorige slag, als jij eigenlijk alweer een shuttle wil slaan. Zie het bijgevoegde filmpje voor het verschil tussen stijve en flexibele stelen. 
Daarnaast zorgt een stijvere steel ervoor dat je preciezer bent met het mikken van de shuttle. Je hebt geen afwijking, die met een flexibele steel wel wordt gegenereerd. Daarnaast is er meer controle over de shuttle.

Balans
Je speelstijl heeft de meeste impact op de balans van het racket. Zo kun je bijvoorbeeld stellen dat als je een aanvallende singlespeler bent, of de achterspeler in het dubbelspel, je het best uit de voeten kunt met een head heavy racket, omdat deze rackets meer power aan je slag toevoegen. Terwijl als je voornamelijk de voorspeler bent in de dubbel, of je houdt van snel en vlak spel, je beter kunt kiezen voor een head light racket, omdat de racket handling dan veel sneller kan.

Het is trouwens een fabel dat je een apart racket voor de single en voor de dubbel moet hebben. Je moet een racket kiezen die bij je speelstijl en speelsterkte past, maakt niet uit welk onderdeel. Speel de onderdelen gewoon met hetzelfde racket!

Gewicht
Het gewicht van het racket wordt op de cone van de grip aangeduid in ‘U’. Zie het plaatje hieronder. Wat betekent dit? Hoe hoger het getal voor U, hoe lichter het racket is. Het lichtst wat we hebben is 6U, wat overeenkomt met 70-75 gram. Hieronder een overzicht van het verschillende aantal U van een racket:

-          6U: 70-75 gram
-          5U: 75-80 gram
-          4U: 80-85 gram
-          3U: 85-90 gram
-          2U: 90-95 gram

Sommige duurdere racket van Victor en Yonex hebben een variant in verschillende gewichten: Zo bestaat de Yonex Arcsaber 11 Pro in een 3U variant en in een 4U variant. Of de Victor Auraspeed 90K II in een 3U variant of in een 4U variant.
De 3U en 4U gewichtsklassen zijn verreweg het meest voorkomend. Er zijn ook wel een paar 5U rackets, maar 2U en 6U zie je vrij weinig in de assortimenten van de verschillende badmintonmerken.

De keuze in het gewicht van een racket wordt met name bepaald door je spelniveau, je speelsterkte. Hoe hoger je niveau is, hoe sneller je kiest voor een hoger gewicht en dus een lagere U-waarde. Als je net begonnen bent met spelen, mis je nog veelal kracht en uiteraard techniek. Dan helpt het om een iets lichter racket in de handen te hebben.

Grip grootte
De grootte van de grip staat ook vermeld op de cone van de grip door middel van de letter ‘G’. De meest voorkomende maten zijn G4, G5 en G6. Hoe hoger de G-waarde, hoe dunner de grip. Op onze website zetten we ook de omtrek van de grip, die meten we met een meetlint. Gemiddeld is de omtrek tussen de 82 en 86 mm.
We raden je aan om eerder voor een dunnere grip te kiezen, omdat je de grip altijd dikker kan maken door minder van (over)grips. Dunner maken is echter niet mogelijk.

Bespankracht van de snaren
Ook hierover staat wat informatie op je racket. Op de de cone is (meestal) ook de maximale bespankracht van de snaren te vinden. Je kunt ervoor kiezen om het racket strakker te bespannen dan daar staat, maar dan wordt niet gegarandeerd dat het racketframe de bespankracht aan kan. Als je een speler bent van een hoger niveau, zul je sneller kiezen voor een hogere bespankracht. Spelers die met nylon shuttles spelen, spelen over het algemeen met iets minder kilo’s aan bespankracht in hun racket. We zullen in een andere BLOG post meer vertellen over de verschillende bespankrachten en wat voor effecten dit heeft op je spel.

Prijs
Uiteraard is er ook nog de prijs-component. Hoe duurder een racket is, hoe beter het racket is, omdat er duurdere materialen zijn gebruikt en meer technologieën in het racket verwerkt zitten. Als je nog slechts een beginner bent, hoef je helemaal niet te kiezen voor een duur racket, want je zult de verschillen niet voelen.

Testen!
De laatste stap in ons stappenplan is het testen van de rackets die op papier bij je lijken te passen. We adviseren je altijd om te komen testen. Op papier kan een racket bij je passen, maar je weet het pas echt nadat je deze in je handen hebt gehad, of nog beter, hebt kunnen testen op de baan. Je hebt mazzel! Dat kan bij ons! Maak een afspraak om rackets te testen, zodat je zeker weet dat het racket bij je past.